Yhdeksän viikkoa

Suomen lainsäädäntöhistorian suurimman lakipaketin tärkeimmät osat ovat eduskunnan käsittelyssä. Ns. MAKU1-paketti on se osio, joka pitäisi ennen juhannusta tulla lopullisesti päätetyksi, jotta väliaikaishallinnot maakunnissa voivat aloittaa ja maakuntavaalit pitää ajallaan lokakuun lopussa. Minä uskon että näin myös tapahtuu.

Hämmästyttävää on ollut seurata YLEn ja muun median toimintaa. Voin tietysti elää omassa kuplassani, mutta en mitenkään tunnista yleisen keskustelun ilmapiiriä mitenkään rationaaliseksi: aivan kuin toivottaisiin Suomeen hallituskriisiä, kaksikymmentä vuotta yritetyn sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen romuttumista ja taas tyhjästä aloittamista. Taustalla on myös perusteettomia oletuksia siitä, että nykyinen, muista Länsi-Euroopan maista täysin poikkeava järjestelmä olisi joku optimitila tai varjeltava tasa-arvon onnela. Järjestelmän sisällä neljännesvuosisadan toimineena voin kertoa: ei ole. – Seuraavissa kirjoituksissa valotan, miksi ei ole.

Josko nyt kuitenkin malttaisitte, ja annettaisiin eduskunnan tehdä työnsä rauhassa. Yhdeksän viikkoa on Suomen historiassa loppujen lopuksi lyhyt aika.

Related Posts

%d bloggaajaa tykkää tästä: