Ilmasto muuttuu, muutummeko me?

Perjantaina 15.3. koululaiset ympäri Eurooppaa osallistuivat mielenosoitusmarsseille ilmastonmuutosta vastaan. Greta Thunbergin esimerkin innoittamana nuorimmat ikäluokat ovat ottaneet tosissaan tieteellisen näytön ilmastonmuutoksesta ja sen nopeudesta.

Minä vuonna 1976, kevättalvella oli vielä lunta

On tärkeää muistaa ilmastonmuutoksen ainoa syy: fossiilisten polttoaineiden käyttö. Teollinen vallankumous ei olisi ollut 1700-luvulla mahdollinen ilman halpaa ja paikkariippumatonta energiaa, jota ensin saatiin kivihiilestä, ja tekniikan ja logistiikan kehittymisen myötä öljystä ja maakaasusta. Tuolla halvalla energialla on luotu kaikki se hyvinvointi jota ympärillämme näemme. Tulevien vuosikymmenten suuri kysymys on se, miten säilytämme elintasomme pienenevien ikäluokkien ja työvoiman aikana, samalla kun lopetamme fossiilisten polttoaineiden käytön. Jokaisen on osallistuttava omilla ratkaisuillaan. Käsi ylös, kuka lähtee räntäsateeseen pyörällä? Kuka on valmis muuttamaan paikkaan, jossa itse käsin pilkotuilla puilla lämmitetään asunto? Syömään vain suomalaista lähiruokaa ja järvikalaa, ja niistäkin lautasen tyhjäksi?

Ilmastonmuutoskeskustelussa menevät helposti tavoitteet ja käsitteet sekaisin. Niin hyviä tavoitteita kuin muovien kierrättäminen ja muoviroskan kerääminen ovatkin, eivät ne ilmastonmuutokseen sinänsä liity. Argentiinalaisen naudanlihan syönnin välttäminen Suomessa voi ehkä olla ekoteko, mutta ei silloin jos lautaselle tulee sijaan riisiä ja avokadoa. Älkäämme pilatko hyvää asiaa fundamentalismilla ja fanaattisilla iskulauseilla, vaan järkevällä, tieteeseen perustuvalla harkinnalla ja realistisilla ratkaisuilla. Kaikkien meidän on muutettava käyttäytymistään, tehdään se fiksusti.

Related Posts

%d bloggaajaa tykkää tästä: