Historiallinen valtuusto- ja hallituskausi

Kuopion kaupunginvaltuusto järjestyi tänään ensimmäisessä kokouksessaan. Tulin valituksi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi, mistä kunniasta ja vastuusta olen kiitollinen. Edessä olevat vuodet eivät tule olemaan millään lailla helpot, joten yhteistyötä ja tukea tarvitaan. Jotta työn aloitus ei helpottuisi, maan hallitus hajosi tänään sovittamattomiin arvopohjan eroihin. Epävarmuustekijät lisääntyvät.

Kuopion tulevaisuus on sinänsä valoisa: positiivinen väestökehitys, velkaantumisen taittuminen, houkuttelevuus maan huippua ja suuret rakenteelliset projektit menossa. Savilahden rakentuminen tuo tuhansia työpaikkoja ja aivan uudenlaisen oppimisen, innovaatioiden ja yrittämisen ja asumisen keitaan. Finnpulp-hanke toteutuessaan on suurin itäsuomalainen investointi vuosikymmeniin. Edellytykset onnistumiselle ovat siis olemassa.

Toisaalta haasteita ja uhkatekijöitäkin riittää. Kuopion ydinkaupungin talous ei vieläkään ole tasapainossa. Investointivelkaa on vuosien myötä kasaantunut ja tarve on vuosittain kymmenien miljoonien lisäsatsaukselle. Kiinteistömassa on tarpeettoman suuri eikä kaikin osin vastaa toiminnallista tarkoitustaan. Väestö ikääntyy nopeasti, yli 75-vuotiaiden luku nousee yli 300:lla joka vuosi josta seuraa nopeasti kasvava hoivan ja tuen tarve. Maakuntauudistuksen myötä kaupungin toimintaa ja johtamisjärjestelmää täytyy kehittää nopeasti ja suuria muutoksia tarvitaan. Yhtälö ei ole helppo.

Kuntavaalien jälkeen johdin kaupungin luottamuspaikkaneuvotteluita. Paikat saatiin jaettua hyvässä hengessä ja lopputulos on kohtuullisesti kaikkia tyydyttävä. Tätä hyvän yhteistyön henkeä haluan myös kaupunginhallituksessa edistää, vain yhteistyö johtaa meidät hasteiden yli ongelmitta.
Toivon meille kaikille hyvää valtuustokautta 2017 – 2021.

%d bloggaajaa tykkää tästä: