Maailma ei ole vielä valmis…

Pariisi

Pariisin terrori-isku lehden toimitukseen ja juutalaiseen ruokakauppaan ovat väkevä muistutus siitä että pahuus ei ole maailmasta mihinkään hävinnyt. Vapaa ja suvaitseva yhteiskunta on äkillisen väkivallan edessä haavoittuva. Terrorin edessä ei kuitenkaan pidä taipua vaan länsimaisia arvoja on puolustettava tinkimättä, sharia-laki ei Eurooppaan kuulu. Otan osaa terrori-iskussa menehtyneiden puolesta – #JeSuisCharlie

Sote  – puuttuvia palasia
Sote-uudistus on tahmonnut koko nykyhallituksen ajan. Pahimmat valuviat tehtiin heti tehtäväkentän suunnittelussa.  Oli paha virhe jättää työterveyshuolto uudistuksen ulkopuolelle. Työterveyshuolto on alunperin luotu työperäisten sairauksien ennaltaehkäisyyn ja työturvallisuuden edistämiseen, mutta vuosikymmenten mittainen julkisen perusterveydenhuollon laiminlyönti loi tilaa väestön maksukykyisen osan eli työssäkäyvien – yleensä kansalaisista terveimpien – palveluiden parantamiselle. Työterveyshuolto onkin nykyään työikäisten perusterveydenhuolto eikä enää alkuperäistä tarkoitustaan toteuttava. Perusterveydenhuoltoon koko yhteiskunnan tasolla kuluva resurssi pitäisi kuitenkin tarkastella kokonaisuutena, nyt työterveyshuolto on merkittävin epätasa-arvon luoja terveydenhuollossa. Kaikille pitäisi taata yhtä hyvät peruspalvelut kuin nyt vain harvat saavat.
Toinen tärkeä osa uudistusta on rahoituksen suunnittelu. Yleensä pitäisi ensin katsoa käytettävissä olevat resurssit ja niiden järkevä käyttö ja vasta sitten se, mitä resursseilla aiotaan saada aikaan. Nyt on yritetty rakentaa järjestäjä- ja tuottajaorganisaatioita ilman tietoa siitä miten rahoitus toimii. Raha on kuitenkin se kannustin joka organisaatioita ohjaa.
Kolmantena tekijänä olisi heti alkuun pitänyt määritellä se, mitä uudistuksella tarkkaan ottaen tavoitellaan. Suunnittelu lähti enemmän tai vähemmän epäselvillä premisseillä liikkeellä, lähinnä tarkoituksena ”säästää”. Kansainvälisesti katsoen suomalainen terveydenhuolto veropohjaisena järjestelmänä on kuitenkin laadukas ja tuotettua palvelua kohti halpa. Ongelmat ovat epätasa-arvoisessa jakautumisessa, perusterveydenhuollon  unohtamisessa ja rahoituksen hajanaisuudessa.

Ei nämä ongelmakohdat voittamattomia ole. Pitäisi vain lainsäädännössä kuulla niitä jotka asiasta oikeasti ymmärtävät.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: