Venäjän joukot miehittivät Luhanskin ja Donetskin

1. Marraskuuta 2014 jää historiaan. Venäjä on marssittanut kilvettömiä sotilasajoneuvoja, panssareita ja sotilasjoukkoja Luhanskin alueelle. Jatkossa seuraavat Luhanskin ja Donbassin ”kansantasavaltojen” äänestykset, joissa kansalaiset innolla ilmoittavat halunsa liittää alueet Venäjään. Muu maailma seuraa itsenäisen Ukrainan pilkkomista ääneti. Putinin tavoitteena on yhtenäisen maa-alueen valtaaminen Krimille saakka. Krim, jos muistatte, miehitettiin Venäjän toimesta vain kahdeksan kuukautta sitten.

Putinin diktatuuri Venäjällä kiristyy vähitellen. Sananvapaus on ollut mennyttä jo ajat sitten. Oligarkit, jotka eivät ole myöntyneet Putinin käsikassaran, Yhtenäisen Venäjä-puolueen tahtoon, on yksi toisensa jälkeen alistettu, omaisuus takavarikoitu tai oligarkki itse vangittu. Naapurimaita uhkaillaan. Jos uhkailu ei tehoa, käytetään sotilasvoimaa. Ukraina on koko itsenäisyytensä ajan ollut neuvostohistoriansa rampauttama korruptoitunut ja sisäisesti riitaisa maa. Se on kuitenkin itsenäinen eurooppalainen valtio, jolla pitäisi olla oikeus suvereeniin päätöksentekoon. Venäjälle oli liikaa Ukrainan hallituksen halu sopia EU:n kanssa vapaakauppasopimus. Käskyläisensä Janukovitsin epäonnistuttua tukahduttamaan EU-sopimusprosessin pysäyttämisestä syntyneet mielenosoitukset, aloitti Venäjä toimet etujensa suojelemisesta asevoimin.

Lännen kyvyttömyys ymmärtää KGB:läis-putinilaista diskurssia on käsittämätöntä. Krimille ilmaantuneet täysin yhtenäisesti ja laadukkaasti varustetut asemiehet vihreissä puvuissaan olivat Venäjän armeijan erikoisjoukkoja. Kellään länsivaltojen johtajalla ei ollut rohkeutta sanoa asiaa selkeästi ääneen ja nauraa päin Lavrovin valehtelua. Kuitenkin Krimin valtauksen jälkeen Moskovassa palkittiin Putinin julkisesti kiittämiä sotilaita. Hmm?

Venäjä käyttäytyy yhä aggressiivisemmin. Realpolitik sanelee sen, että länsi ei tule puolustamaan Ukrainaa, vaan Venäjä saa miehittää naapurimaataan yhä syvemmälle ja samalla virittää sisäpolitiikkaansa yhä paatoksellisempaan isänmaallisuushypeen. Näin toimittiin Euroopassa suurvallan toimesta viimeksi 75 vuotta sitten.

– Luetelkaa Venäjän läntiset naapurimaat jotka eivät kuulu Natoon. Aivan, Valko-Venäjä ja Suomi.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: