Terveisiä erikoissairaanhoidosta

Terveisiä KYS sisätautien päivystyksestä. Hetki on rauhallista potilasvirran suvannossa, odotan vain seuraavaa puhelimen sointia. Sydäninfarkteja, keuhkoveritulppa, viinakramppi, syöpäpotilaan hengenahdistus, rytmihäiriöitä….

Eikä yhtään potilasta ole erikseen kaupungilta haettu. Sairaat tulevat päivystykseen kun äkillinen sairaus sitä vaatii, tai sitten terveyskeskuspäivystys lähettää.

Olennainen kysymys sairaanhoidossa on se, miten perusterveydenhuolto saadaan toimimaan. Sijoittaminen perusterveydenhuoltoon tuo selvät säästöt erikoissairaanhoidossa. Terveyskeskuslääkäreille pitää antaa selkeät mahdollisuudet hoitaa väestönsä parhaaksi katsomallaan tavalla. Kun terveyskeskuksessa voidaan riittävien tutkimus- ja konsultaatiomahdollisuuksien tukemana järjestää työ juuri niin kuin lääkäri paikallisesti parhaaksi katsoo, on työ tehokasta ja mielekästä.

Suomessa on aivan riittävästi lääkäreitä; Luxemburgissa, Euroopan rikkaimmassa maassa on vähemmän lääkäreitä kuin Suomessa.

Kolmasosa Suomen lääkäreistä toimii kehä kolmosen sisäpuolella, ja sielläkään ei terveyskeskustyöhön ole liikaa tulijoita. Jutta Urpilainen ei ymmärrä terveydenhuollon tilaa ja tarjoaa ratkaisuksi yhä lisää lääkäreitä ja vastavalmistuneille pitkää työpakkoa valtion määrämässä terveyskeskuksessa.

Perusterveydenhuollon ongelmat ratkaistaan asiantuntevalla johtajuudella. Pitää ymmärtää substanssi: lääkärin pitää saada täysi valta järjestää työnsä. Lääkäri kantaa täyden vastuun omasta väestöstään, jolloin hän parhaana asiantuntijana tietää miten työ tehdään.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: