Sisäurheiluhalli Kuopioon!

Kansallisen -tai kansainvälisen- tason sisäurheiluhalli on ollut toiveenani pitkään ja kirjoitin siitä jo ennen kunnallisvaaleja. Olen pitänyt aihetta esillä Kuopion Seurafoorumissa, Hyvinvoinnin lautakunnan ja Kaupunkirakennelautakunnan jäsenten kesken käymissäni keskusteluissa. Nyt keväällä käynnistyi Puijon Urheilulaakson yleiskaavan suunnittelu, ja tähän prosessiin liittyen halusimme Seurafoorumin kesken nostaa keskustelua mielipidekirjoituksellamme:

Urheiluseurat haluavat hallia

Savon Sanomat 9.4.2014

Puijon Liikuntalaakson – pesäpallostadionilta ja pujottelurinteen reunaan – kehittämissuunnittelu on alkanut jo vuonna 1956. Nyt projekti on saanut uutta tuulta siipien alle, kun vuosi sitten eri urheilulajien ja kaupungin äänitorveksi perustettu seurafoorumin ajama projekti parempien sisäliikuntapaikkojen aikaansaamiseksi on alkanut.

Kaupungin ja urheiluseurojen yhteisenä intressinä on löytää kestäviä ratkaisuja liikuntatilojen ja -paikkojen parantamiseen. Uuden sisäliikuntahallin tarve kasvaa koko ajan, koska jo vuosia Kuopio-halli on keväisin varattuna useamman viikon ajan erilaisiin messutapahtumiin.

Monet seurat eivät pääse harjoittelemaan kevään SM-kisoihin tai valmistautumaan tulevan kesän kisoihin täyspainoisesti.

Seurat joutuvat etsimään näille viikoille sijaisharjoittelupaikkoja, mikä vie resursseja lajiharjoittelusta. Samaan aikaan lasten vanhemmille tuttujen harjoitusaikataulujen ja paikan muutos tuo lisähaasteita perheen arjen pyörittämiseen.

Kaupungista puuttuu sisälajeille tarkoitettu urheiluhalli. Salibandyliigan toimitusjohtaja Jari-Pekka Lehtonen toivoi näkevänsä Kuopion SB Welhot liigakartalla, mutta piti selvänä, että Kuopiosta pitää löytyä areena, koska Kuopio-hallia käytetään muuhunkin kuin urheiluun (SS 14.3).

Puijon Urheilulaakso 2010-luvulle projektin tarkoituksena on löytää kestäviä ratkaisuja kehittämiselle.

Projektissa on kuultu seurojen, matkailun, luonnonystävien, kaupungin virkamiesten sekä suunnittelijoiden mielipiteitä.

Kaikki osallistujat olivat samalla linjalla, että urheilulaaksoa pitää kehittää eri tahojen intressejä huomioiden ja kaivataan hallia, joka palvelisi kaupunkilaisia, urheiluväkeä, matkailua, kansallisia sekä kansainvälisiä tapahtumia.

Hallin suunnittelussa on huomioitava tulevien käyttäjien mahdollisemman monipuoliset tarpeet, perusliikunnasta SM- ja kansainvälisen tason otteluihin ja kisoihin asti.

Urheiluseurat voisivat tehdä ympärivuoden yhteistyötä toistensa kanssa ja tarjota monipuolisia palveluja kaupunkilaisille. Hallia voi tarjota maajoukkueiden harjoittelu- ja kisapaikaksi. Kuopiossa vierailevat ulkomaalaiset urheilijat voisivat tehdä oheisharjoitteet hallin suojissa.

Tällä hetkellä Kuopion talous ei anna mahdollisuuksia suoraan tämän tyyppisiin hankkeisiin, mutta yhteistyössä kaupungin, ely-keskuksen, EU:n rahoituksella ja mahdollisesti yksityisten tahojen myötä suunnitelma on mahdollinen.

Sami Miettinen Kuopion Miekkailijat
Antti Kivelä Kuopion Danit, kaupunginvaltuutettu (kesk.)
Merja Naamanka Kuopion Reippaan voimistelijat
Timo Lyytinen SB Welhot
Ari Puholainen Puijo Wolley
Jarkko Ruhanen Puijon Kisat

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: