Muuten olen sitä mieltä….

Tiedän että uuden rakennusprojektin aloittaminen ei ole ykkössijalla kun kaupunki kamppailee talouden tasapainottamisen kanssa. Minulla on kuitenkin haave…

Jokainen poliitikko tai sellaiseksi aikova haaveilee joko fyysisestä tai sosiaalisesta monumentista, myönsi sen tai ei. Minun haaveeni on Kuopion Kamppailu-urheilukeskus Puijon urheilukampuksen keskelle, täydentämään laakso pesäpallostadionilta hiihtostadionille. Lue tarkemmin alta!

Kuopioon Kamppailu-urheilukeskus

Kuopiossa toimii parikymmentä kamppailu-urheiluseuraa. Tärkeimpänä yhteistyöjärjestönä toimii Kuopion Danit ry., johon kuuluu 14 yhteisöjäsenseuraa. Danien alaisissa seuroissa harjoittelee yli tuhat eri lajien kamppailijaa. Kaikkiaan kuopiolaisia kamppailulajien harrastajia on lähes 2000. Kyseessä on siis varsin laajasti kuopiolaisia liikuttava harrastemuoto.
On lukuisia syitä miksi Kuopion kaupungin tulisi tukea ja kannustaa kamppailuseurojen toimintaa.

  • Kamppailulajit ovat halpoja harrastaa ja sopivat kaiken ikäisille. Useimmissa lajeissa tarvitaan vain lajiin kuuluva vaatetus, käsisuojat ja mahdolliset jalkasuojat yhteishinnaltaan yleensä noin 100€: varusteet kestävät vuosia eikä harjoitteluun tarvita muuta kuin riittävä tasainen sisätila.
  • Kamppailulajien lajikulttuuriin kuuluu kunnioitus niin vastustajaa kuin kaikkia muitakin kohtaan. Nykyisessä piittaamattomuuden ja itsekkyyden kulttuurissa tällä on suuri kasvatuksellinen merkitys – niin lapsille kuin aikuisillekin
  • Kamppailulajit tuovat Kuopioon näkyvyyttä siinä missä suuria tukia saaneet lajitkin: kuopiolaisista kamppailijoista on vuosien saatossa noussut lukuisia Suomen ja Pohjoismaiden mestareita
  • Kuopiolainen kamppailulajien laaja yhteistyö ja yhteisymmärrys on ainutlaatuinen ilmiö Suomessa: seurat toimivat hyvässä hengessä ja pyrkivät laajalla vapaaehtoistyöllä kamppailulajien edistämiseen ja nuorisotyön tekemiseen. Hyvänä esimerkkinä on 1. syyskuuta 2012 toisen kerran järjestetyt Feel Your Movement-messut, jotka keräsivät suuren joukon innostuneita kaupunkilaisia tutustumaan lajeihin, hyvin moni kävijöistä myös aloitti uuden liikuntaharrastuksen. Kamppailuseuroilla on siis selvä rooli Terve Kuopio-konseptissa.
  • Kamppailulajeilla on Kuopiossa pitkät perinteet. Kamppailulajien toimintamahdollisuuksien parantaminen nostaa entisestään Kuopion mainetta korkeatasoisena kamppailulajikaupunkina; brändi on valmis.

Ongelmitta eivät kamppailuseurat ole työtään tehneet.

Tärkein haaste toiminnalle on sisäliikuntatilojen auttamaton riittämättömyys Kuopiossa.

Moni seura joutuu harjoittelemaan sopimattomissa tai ahtaissa tiloissa.

Väestönsuojatilat Suurmäentiellä, Puijonlaaksossa ja Kotkankalliolla tarvitsevat remontin, erityisesti ilmanlaatu on jatkuvana ongelmana satojen harrastajien harjoitellessa muutaman sadan neliön matalakattoisella alalla illan aikana. Usea lapsi ja nuori on joutunut luopumaan harrastuksesta huonon sisäilman vuoksi.

Koulujen salit ovat aivan täyteen varatut. Kouluilla ongelmana on myös varastotilojen puute, joka lajilla on omia harjoitusvälineitä, joille tulisi olla säilytyspaikka harjoitusten välillä. Kuopio-hallikaan ei kamppailulajeille tilaa tarjoa.

Esitys

Esitän Kuopion kaupungille pitkän aikavälin tavoitteeksi Kamppailu-urheilukeskuksen perustamista Puijon stadionalueelle. Kamppailu-urheilukeskus täydentäisi Puijon urheilukampuksen yhtenäiseksi nauhaksi Puijonlaaksotieltä alkaen: Pesäpallostadion – Jalkapallon harjoituskenttä – Kamppailu-urheilukeskus- Jousiammuntastadion – Hiihtostadion.

Kamppailu-urheilukeskus voisi riittävän keskusareenan ja katsomon turvin toimia myös mitä erilaisimpien tapahtumien järjestyspaikkana. Eri lajien SM-kilpailut, Cup-osakilpailut, valtakunnalliset leirit ja koulutukset sekä ammattinyrkkeilyillat olisivat luonnollisesti Kamppailu-urheilukeskuksen toimintaa, mutta tiloja voisi hyvin käyttää konserttien, teatterin ja lasten tapahtumien paikkana. Hyvät sisäliikunta- ja sosiaalitilat toimisivat niin hiihto- kuin pesäpallostadioniakin tukevana rakenteena.

Tehdään Kuopioon kunniakas Kamppailu-urheilukeskus!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: