Lääkäreitä terveyskeskuksiin

Ministeri Jutta Urpilainen oli eilisessä puheessaan esittänyt terveyskeskusten toimintaan parannuskeinoksi terveyskeskuspakkoa vastavalmistuneille lääkäreille. Ministeri Urpilaiselle voisi avustajakunta kertoa, että Suomessa jo on käytännössä 9 kk pakko – tai ilo – työskennellä terveyskeskuksessa, jos mielii erikoistua. Käytännössä kaikki lääkärit erikoistuvat joko yleislääketieteeseen tai muulle erikoisalalle.

Pakko on huono motivoija mihin tahansa työhön. Lääkärimäärän lisäys on yhtä huono terveyskeskustyön lisääjä, Suomessa on jo nyt yksi lääkäri jokaista 287 asukasta kohden.

Olennaista ei ole se, miksi nuoret lääkärit eivät ole terveyskeskuksissa. Olennaista on se, mihin terveyskeskuksista ovat lähteneet kokeneet lääkärit. Terveyskeskustyön niin kuin minkä tahansa asiantuntija työn tekee motivoivaksi mahdollisuus tehdä työnsä hyvin ja niillä järjestelyillä, jotka itse tietää parhaiksi.

Kysyn teiltä, kuntien terveysohtajat: oletteko kysyneet yksittäisiltä lääkäreiltä, miten he haluaisivat terveyskeskuksen järjestää? Oletteko antaneet valtaa niille, jotka oikeasti tietävät miten väestöä hoidetaan?

Kokeilkaa, yllätytte!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: